Saturday, June 30, 2012

Berpantang

Assalamualaikum...

Bila kita cerita pasal berpantang lepas bersalin...mmg ngeri..mcm2 tak boleh... itu tak boleh ini tak boleh.. esp bab makan... Masa bersalinkan Liyana, mmg ikut betul amalan berpantang..ialahkan..anak pertama.. kalau boleh tak nak lah lepas pantang longgar sana sini... kihkihkih...

Antara menu berpantang yang aku masih ingat ialah....tak boleh makan makanan bergoreng, berminyak, bersantan..Alasannya, takut nanti faraj tak ketat tak ngam mcam anak dara... Pastu tak boleh minum banyak air, takut berair... tak boleh makan buah yng sejuk2 takut berair juga alat sulit kita tue... Masa anak pertama ..yesss! mmg ikut giler..tambah lagi aku mmg tak cari ilmu berpantang sendiri...ikut je cakap mak..hehehe...

Masa berpantang juga tak boleh jerit2..nanti bentan...ibu jari kaki tak boleh langgar benda..nanti bentan juga.. tak boleh memaku, tak boleh panjat kerusi... duduk kena sopan2 ala2 wanita melayu terakhir, tak boleh pakai seluar..mandi tak boleh lama2...

Memmag stress kalau masa pantang nie.. untuk anak pertama ok lagi.. masuk no 2 no 3, 4,5,6...dan seterusnya, kita akan dapati banyak amalan berpantang yang kita tak dapat ikut... aku kata akula..bukan org lain... hahhaha...

Bila bersalinkan Muazzam secara pembedahan... secara automatik aku tak berapa nak ikut amalan berpantang ni..berbengkung mmg takdala.. seriau oo tempat jahitan..dah la panjang...org operate sejengkal.,..aku 2 jengkal.. beso bebenar muazzam ni..

Makan...??? Yess time ni mmg agak derhaka pada amalan berpantang... aku makan ayam..daging... tapi menu of kos la menu org pantang.. minum banyak air sbb nak susukan muazzam.. buah mmg makan hari2.. sayur jgn cakap..menu wajib sbb tak nak sembelit.. belah perut tu...seriau nak meneran... hahha..

Sebab musabab menu jadi totally jadi lain ialah...misi kat kg cakap..boleh je makan semua asalkan tak allergic pada makanan tersebut semasa ada luka... Mak aku time tu..aishh susah nak cakap... siap kata..ikut kaula..sakit kau yang tanggung... huhuhuhu...agak sedihla time tu... bukan apa..dah aku yang masak sendiri lauk pantang...tu yang aku ikut cakap doktor.. kihkihkih..boleh gitu... Tapikan....baru2 ni adala aku dengar dia borak2 dgn kawan dia, Kawan dia tanya masak apa org pantang..maklumlah baru jadi nenek...cucu 1st... Mak aku cakap.. Nor tu makan ayam, ikan, ikan bilis, sayur buah. hehehe.. muka tak mcm menyindir tapi mcm nak bgtau kawan dia..boleh makan apa2 pun...

Mak aku bila dah sebulan...dah tak strict sgt pantang makan... hehehe.. Alhamdulillah...

Ok, bab pantang jerit2 pulak.. itu mmg kena ikut... salah satu faktor penyebab ialah takut tombong... tahu tombong tu apa..?? tombong tu istilah mak2 bidan...saintifiknya.. kekenduran rahim..eh saintifik ke.. hahaha.. kalau salur peranakan dah terkeluar..haaaa bahaya.. kalau ikut doktor..potong terus kalau tak boleh diselamatkan.. tapi kalau mak2 bidan boleh tolak masuk dlm balik katanya... Aihhh ngeriii, bayangkan kita punya ttu terkeluar then tolak masuk dalam balik... kalau dah kena tombong tu.. apa pun tak selesa..nak jalan rasa ada benda ganggu...nak bersama? alahai sendiri bayangla.. kata mak urut aku.. kalau kena tombong tu then tak nak berubattt...laki mmg confirm cari lain.. hah! bayangkan... Cuba korang google gambar dia.. ngeri aku tgk.. http://hamidarshat.com/sakit-puan-informasi-214/150.html

Kemudian pasal panjat memanjat, jalan laju2.. aku rasa bukan apa pun... cuma takut pendarahan dan agak tak manisla kita yang lepas bersalin jln mcm org normal... takut jahitan terbuka pun iya..

Banyak aku cerita.. kalau ada yg salah maaf kan daku... :D

Friday, June 29, 2012

Jumaat

Assalamualaikum...

Selamat tengahari Jumaat semua...

Dah tengahri jumaat dah kan... 29 Jun 2012 Bersamaan 9 Syaaban 1433... Dan tak lama lagi nak masuk Ramadhan dah... Sekejap je masa berlalu... pejam celik..pejam celik umur aku dah 32 thn.. Dulu berangan2 nak naik haji masa umur 40thn.. bila tgk jangka masa nak ke 40 tu tinggal 8 thn je lagi.. Sempat ke tak ni simpan duit..

Cerita haji ni adalah rentetan sentakan Cikgu azim yang duk push aku hari2 join dia buat Insurans... Alahai..aku bukan tak nak join...cewahh..tapi faktor masa, anak, kerja menghalang aku... dan sebenarnya aku tak tahu teknik2 berkesan utk ajak org beli insurans aku... Dia kata aku ada kelebihan berborak menjadi mesra.. hehehe..maksudnya kalau org dtg daftar kat sini...aku tak kenal pun org tu sapa.. datuk ka..datin ka..pakcik kah.. semua aku layan dgn mesra...tiada diskriminasi.. Eh azim nie.. mmgla kan aku kerja 'customer services' hehehe... mestila senyum walaupun kelat dan pahit utk ditelan...esp time kena maki hamun n kena perli dan sindir oleh customer...

Dan kerana kemesraan aku jugala agaknya, ramai yang join aku masuk home party business mcm Zhulian, Amway... Alamak kak... saya tak boleh nak peruntukan masa pergi kelas malam la kak... hehehe.. ---> alasan aku yang biasa... Mana tak nya.. Isnin (mak aku kelas ngaji, aku jaga anak, hisam tentu2 balik jarum jam dekat2 kul 9mlm...) Selasa ok free (takde kelas pulak), Rabu-Jumaat (liyana mengaji-hantar kat ustazah.. kalau aku yang ajar, confirm dia tak ngaji...byk lari dr duduk ngaji) sabtu ahad (time nila nak rehat rasanya...) Tapi kakak tu kata...'nak berjaya kena korbankan masa'... :D Tapi aku belum sanggup korbankan perasaan mak aku jaga anak aku mlm2 (dahlah siang jaga, mlm pun jaga) hehee.. tang tarik muncung 14 tu yang maleh... biarla tak kaya, asalkan mak aku senang hati...

Kalau dibaca2 balik, serius aku rasa aku ni byk negatif dr positif... tapi nak kaya.. hahaha...


Anak aku ni...kuku dah mcm pontianak dah ..panjang betul.. Ayah dia je yang boleh potong kuku dia..kalau aku....dia tak takut...Siap nagis time ketip kuku...ayah dia rilek je.. :D
Budak kecik ni...lagi rilek...kakak dia jerit2 nagis.. dia hisap jari...nyum..nyum..sedapppp!




Thursday, June 28, 2012

Kerja yang takkan habis

Assalamualaikum...
Banyak kerja salah.. takde kerja pun salah kan... Kadang2 aku selalu merugut sbb byk sgt kerja sampaikan takde masa rehat.. (masa fb ada pulak?) kerja kat pejabat ni dah mcm aku yang handle sorang gamaknya... penat tau! tapi bila pk2 balik.. nama pun makan gajikan.. kalau sampai tua makan gaji..sampai tuala mcm nie.. tolak tambah..tolak tambah...yes!!! inilah nikmat hidup... 

Kerja rumah..??? Walawee...takkan habis punya... kemas depan sepah belakang, kemas belakang sepah bilik... hari2 membebel je mulut aku nie... Aku rasa..aku ni  mengikut mak akula.. tak boleh rumah sepah... Cuba bayangkan tengah2 sembahyang, tiba2 ternampak kain yang berlonggok depan aku, kerjakan Liyana n Muazzam...terus tak khusyuk tau.. kena pejam mata gamaknya... baru rasa nikmat khusyuk sket... pastu dah bagi salam kanan... nampak pulak buku2 bersepah...salam kiri..nampak pulak brg2 wiring cik abg dah kena punggah oleh Muazzam... Ya Allah..bagila kekuatan dan semangat pada aku utk terus sabar...

Kadang2 fed up! bosan! menyampah rumah bersepah nie... celik2 mata je dah kena kemas rumah...sampaila jarum pendek dekat2 kul 8..barula terhegeh2 nak mandi, gosok baju.. siap2 nak g kerja... Balik rumah pun...sambung lagi kemas rumah... Hahahhaa... no wonderla aku tak terer masak....masa byk kemas rumah.. :D.. Alasan kena kemas rumah pagi2 ialah...sian mak aku...dia dah la jenis tak boleh rumah sepah2..kena kemas rumah aku pulak kang... jadi ku korbankan masa pagi utk kemas rumah... kadang2 tak sempat nak sarapan..walaupun sarapan mmg dah aku siapkan... cik abg akukan jenis sarapan pagi.. hehehe,.. kalau x sempat buat tu..kesian dia.. akula yang emo lebih2 ...dia ok je..

Kira2 aku membebel juga la nie kan... tapi takpe..blog aku bukan ramai baca.. hehehe... biar aku luahkan kat sini...

Masuk pejabat... kemas lagi..sbb takde makcik cleaner... sental jamban.. sapu sampah... penat woo... pastu layan customer.. kang kalau tak kemas pejabat, aku juga yang malu.. pejabat sepah2... Warrghhhh!!! sampai bila nak mcm nie... bosan betul!.

nasib baik ada budak kecik nie... Ni pun dah pandaiii...nak aku duk je tenung dia... Ibu byk kerjala sayang...

Bilalah nak pindah rumah sendiri... sepah pun aku tak kisah kot...! Hahaha.. ye ker????

Friday, June 22, 2012

Lunch yang terlewat

Assalamualaikum...


dah macam buah nenas dia buat lunch aku hari nie... 

jemput makan...

Bismillah..
.











Erkkk..Alhamdulillah...
Kenyangggg

Cooler Bag yang tertinggal...

Tak pernah aku buat2 tinggal cooler bag susu safwan...

Sampai2 je pejabat mcm ada yang tak complete... rupanya cooler bag takde... waaaa rasa nak nagis kau... sat g nak pam susu nak letak mana...??? iskk..iskk.. cari punya cari..punya cari..jumpa benda alah nie..



Sampul Pra bayar POS Laju....Hehehhee..

Tgk isi dalam...ada plastik letup2 tu... oh sesuai nie... Okla kan dr takde...

Minta tolong bos g belikan ais.. Boleh..?? hehehe.. Bos aku terus cakap.. ooo kau nak letak susu ye ita...
Ye bos.. cooler bag saya tinggalll....
ok2..lepas sarapan aku beli...
Hehhehehe... sportingkan bos aku... dan dia LELAKI.... hehehe...


Kat sinila kerja..kat sini la pam... hehehe...Line kena clear baru tenang nak mengepam.. 
Chaiyok! Norazita...

Doaku semoga dapat susukan Muhammad Safwan hingga 2 tahun... Aminnn
Anak2 lain asyik gagal jer.. Semoga dipermudahkanNya...


Thursday, June 21, 2012

Perkongsian Menarik dr http://diarihati.com/blog/2012/03/12/tentang-redha/


KONGSIKAN!
Sikap redha dengan ketentuan Allah didasari keyakinan teguh terhadap sifat – sifat Allah s.w.t seperti Maha Pengasih (al – Rahman), Maha Penyayang (al – Rahim), Maha Bijaksana (al – Hakim) dan Maha Mengatahui ( al – Amin).
Ia menyakini  bahawa pengetahuan Allah jauh lebih tinggi dan lebih luas jika dibandingkan pengetahuan semua hamba-Nya. Justeru, Allah lebih mengetahui sesuatu yang baik atau yang buruk untuk hamba-Nya daripada hamba itu sendiri.
Dan kerana sifat rahmat-Nya kepada makhluk, Allah hanya menentukan sesuatu yang terbaikuntuk hamba-Nya meskipun ketentuan itu kadang terasa pahit.
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengatahui, sedang kamu tidak mengatahui.” (Surah al – Baqarah 2:216).
Allah menguji kita dengan sesuatu yang sangat kita sayang, kita diberi cubaan dengan kehilangan.  Allah menguji kita dengan sebuah impian yang amat kita harapkan, kita terduduk berlinang airmata saat impian kecundang… Anda juga pernah merasa begitu?
Ya.. Kita kan hamba pada-Nya yang Esa, kita juga hadapi ujian yang sama seperti ini. Sesungguhnya yakinlah DIA pemberi segala, kerana segalanya kepunyaan-Nya.
Saat ditariknya nikmat yang ada, DIA sedang mengaturkan untukmu sesuatu yang lebih berharga. Jangan bersedih, dunia ini tidak selayaknya ditangisi.
Yang kita dapat tidak semestinya yang kita pinta.. 
Yang kita minta belum tentu yang terbaik buat kita.. 
Yang terbaik buat kita tak semestinya Allah suka.. 
Belajarlah redha apa yang kita ada.. 
Itulah yang terbaik buat kita.. 
Walaupun itu bukan yang kita suka..
Pakar Diari Hati ]

Patah

Assalamualaikum.

Apa yang patah... nila yang patah..



Rantai tgn ni aku beli online...Rantai tangan 18k je pun, emas celup... Cantik pulak masa tgk kat fb.. Sekali aku baru nak bg mak aku pakai...dia patah pulak tang pencangkuk... Aishhh apa sudah jadi.. aku pun terus sms kakak tu tanya.. discus..punya discuss...punya discuss... nasib baik boleh ganti cangkuk tu... Sedih jugala kalau dah beli (biarpun murah) tapi tak boleh pakai... Hehehehe...

BTW tq kak azie sbb bagi kerjasama yang baik..

Saturday, June 16, 2012

Muhammad Safwan in action!

yeahhh ...nak mandi.. bolatnya mata...

ok ready! sila angkat sy bu... 

yeeee...dah mandi... baring japla dgn nadhirah... sian nadhirah..dia demam.. 

Makan minum time....Budak kecik nie..kalau menyusu...suka tau tarik2 baju... sabo jela... Ibu dah tido la nie.. :D

Friday, June 15, 2012

Penawar sakit kepala

Kebelakangan ni..aku asyik sakit kepala.. bhgn tepi2 dahi... Stress kerja ke @ stress apa benda aku pun x pasti... Nasib baik, ALhamdulillah production susu tak menurun... cuma keletihan yang amat sgtla..balik kerja je aku rasa nak tido jer.. tapi tak boleh pulak.. balik2 kerja je , terkejar2 nak siapkan anak, mandikan safwan yang comel... muazzam yang lasak... liyana pulak nak g ngaji.. masak..hantar liyana mengaji.. Fuhh dah mcm super mom dah aku.. semua buat sendiri... Kalau en suami balik awal bolehla dia hantar liyana. kalau tak...ambik aku..masa tula nak masak, mandikan anak2...siapkan makan liyana.. kang lapar pulak anak aku time mengaji... 

Sakit kepala ni akan dtg tghari sampaila malam... mungkin dengan keadaan cuaca yang sgt panas kebelakangan nie... Lepas siap semua house core..aku pun bam..bam dengan safwa, df..dgn aku2 sekali tido.. Isyak??? selalu sgt dah buat kul 3-4 pagi... kadang2 terlepas! aduhai..tak patut tu... suboh kang siap.. 6 rakaat menunggu.... Ke aku ni perlukan supllement... supaya cergas mergas menjaga anak, suami dan bekerja... :D

Oh lupa, tadi cikgu zahani bg tip mcm mana nak hilangkan sakit kepala... Nanti nak try..

Baca ayat nie.. Surah Al-Waqiah ayat 19, 7 kali  lepas solat..

Tambahan yang aku dpt dr en google..


Baca setiap 7x selepas solat.
Selawat dan ayat 19 tiup atas air dan minum.
Ayat 19 which will not cause them any intoxication or illness


Sakitla sgt kan kepala... sempat lagi tangkap gambar.....

Wednesday, June 13, 2012

Blogging semula

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Dah lama tak berblogging nie.. Bila buka je..tetiba dah confuse sbb dah bertukar.. hehehe...
Tengah slow memahami...

Rasa mcm nak aktif balik berblogging.. rindu nak coret coret kat muka blog....:D

baby baru yang tak berapa nak baru ...hehehe...