Wednesday, July 27, 2011

budak kiut yang pandai mengaji al-Quran.mp4

10 weeks... Mcm manala dia yer...

Sedar tak sedar dah 10 wks nie... Jom kita tgk perkembangan dia... Diusia 10 minggu dlm womb ibu nih!

Fetus hanya sepanjang 1.2 inci / 3 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya kurang dari satu per enam auns / 4 gram. Walaupun begitu, ia tetap giat menelan dan menendang. Setiap hari banyak butiran kecil mula muncul, seperti kuku jari dan rambut yang kelabu seperti bulu. 

Organ penting - hati, ginjal, usus, otak dan paru-paru - telah terbentuk lengkap dan berfungsi, manakala kepala berukuran hampir setengah daripada ukuran panjang sepenuh badan. Dahi terbonjol buat sementara dan bertempat tinggi di kepala, tetapi akan kemudian bertukar dan kelihatan lebih mirip raut manusia. 

Jika anda dapat melihat bayi anda pada minggu ini, anda akan nampak rangka spina atau tulang belakang. Saraf spina menjalar keluar dari korda spina. 

Uterus anda sekarang adalah sebesar limau gedang. Dengan bantuan Doppler, stetoskop tangan gelombang bunyi, anda akan dapat mendengar denyutan jantung fetus yang pantas - seorang ibu hamil menyamakannya dengan bunyi kuda-kuda kecil menderap. 

Wahhhh dia dah ada kaki ..tangan... Sngat seronok.... Tapi alahan Ibu masih belum abis lagi... terutama alahan MALAS...  Badan selalu penat... rasa nak tido je all the time... Kad merah lum buat lagi nih... Aduhai... bilala nak rajin ye ni...

Liyana dan Asyiqmuslim Collection

Ahad lepas... Liyana jadi model utk pakaian kanak2 muslimah Asyiqmuslim. 
Meh kita layan gambar2 dia yer... 







Seronok betul dia... 

Tuesday, July 19, 2011

Pen Drive

Aku pernah dulu2 dengar pantun lama yang agak moden.... Hehehehe

Ada ubi ada batas,
Dah baca harap balas...

Tapi kali ni aku nak tukar...

Ada jam ada dulang,
Dah pinjam silalah pulang....

Kisahnya....

Tahun lepas ada sedara to someone yang rapat dengan bos aku...pinjam pendrive aku... Dalam tu ada contoh BP.. alah business plan... sbb dulu aku agak aktif membuat pelan perniagaan orang...(orang punyala ... aku punya tak terbuat2...sbb xde business). Jadi nak dijadikan cerita, hari tu bos aku kata, dia nak pinjam aku punya.. Dalam tu bukan ada BP jer... tapi banyak gambar2 kenangan aku...

Dah setahun lebih aku minta dia pulangkan.... janji nak pulangkan... tapi tula... janji tinggal janji... pergi dibawa angin kutub utara...patah balik kutub selatan.... Pen drive tu tak gak sampai2 kat tangan aku... Bila aku tanya, ada lagi ke pen drive tu... Jawabnya ada... tapi pos salah alamat ker..? hmmm entahla...

Yang buat aku rasa nak cuak2 tue ialah... PEN DRIVE TU EN HISAM PUNYA... dan berjuta kali dia tanya... sejuta 2 juta...boleh gak aku bagi alasan bernas... sampai ke 4-7 juta...aku dah kering idea...

p/s : Hari ni aku luch McD... Calon belanja... sebab dia lulus ujian JPJ ! Alhamdulillah... selamat 7-8 hengget hari nie... :) Jemput makan!

Saturday, July 16, 2011

Naik kete Auto

Hari ni ... aku pergi kerja ... bawa kereta auto... Giler jakun... 7-8 tahun driving,aku tak pernah bawa kereta automatik. Senang rupanya naik kereta auto nie.. minyak, brek, minyak, brek... sonang mak ai!... Tapi tak berapa adventure! hahaha.. Kaki kiri rilek jer.. kalau drive jauh2 bagus naik kereta auto... tak berapa letih...
Kalau masa jem.. pun bagus...

Thursday, July 14, 2011

Kisah FB yang takkan habis

Di FB kita akan lihat mcm2 ragam dan kerenah manusia kan... Eh! Ragam dan kerenah tak sama ker...? Hehehehe...

Baru2 nie aku Deactivekan FB buat sementara waktu sebab aku tak boleh buat kerja lain selain menatap FB... Hahahha.. 1 hari aku buka FB, lama2 aku jadi bosan pula... Last2 ambil keputusan Deactivekan FB sekejap... 

Tapi yang menyedihkan, ada kawan2 yang salah anggap... aku delete mereka @ block mereka dlm list aku... Sedihnya... hanya Allah yang tahu... :( , Belum pernah terlintas nak delete @ block mana2 kawan2 dalam friendlist aku tue... 

Dijadikan cerita, aku buka FB aku hari nie.. activekan balik la... Hehehhee... dan buat status yang aku hanya deactivekan FB nie sementara waktu, bukan delete @ block mana2 pihak... Belum lama aku buka FB, dah ada cerita kurang baik utk aku, walaupun bukan ditulis di wall aku... Aku try nak explain kat kawan aku tu yang.... Kalau aku block @ delete dia... aku kena request balik dia utk jadi kawan aku.... Tapi malangnya tak sempat... 

Sedih sangat rasa hati ni.. kerana salah faham, tiba2 gaduh tak tentu pasal... Kalaula tiba2 satu hari kawan aku tu baca blog aku... Aku nak dia tahu yang AKU TAK PERNAH BLOCK @ DELETE @ TERUS TAK NAK BERKAWAN DENGAN DIA... Kita takde apa2 masalah... Aku rasala... dipihak aku... dipihak dia mungkin ada yang dia tak puas hati dengan aku yer... 

Pandai si MARK ZUCKERBERG ni memecah belahkan orang.... Walaupun ada juga kebaikan FB, tapi mostly yang aku tgk kat FB tu... semua pakat2 nak gaduh... nak jatuhkan orang lain... 

Sekarang aku dalam MOOD sedih! 


Monday, July 11, 2011

Ketika Cinta Bertasbih - Melly Goeslow


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku pada-Mu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur pada-Mu atas segala cinta


7 hari lepas...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.....

7 hari lepas mmg hari yang paling lemah...lesu...muak... dan seangkatan dengannya la..
Semua serba tak kena... Itu tak kena... Ini tak kena... rasa nak tidoooo all the time.. Iskkk tak boleh diikutkan sgt kan... tapi terikut juga kerana lemahnya semangat aku nak melawan.....

FB telah aku deactivekan buat sementara waktu...  Aku pening tengok komputer lama2... pening tgk warna2 kat komputer dan paling aku pening tgk status2 yang sungguh tak membina semnagat untuk terus bersemangat.. HEhehehehe..... Serius mengada2 kan...! Lantakla dorang nak tulis apa2 pun... kan wall masing2... Tapi memandang aku semakin baca semakin ralat... Langkah terbaik... "Kita Deactivekan ajer" Hehehehe... Buat masa ni... takde rasa nak buka balik... lagi senang luahkan kat blog... banyakkkk boleh tulis.... :)

Sejak 7 hari lepas...banyak betul kerja tertangguh... dan disebabkan HARI INI dah rasa ok sket... maka aku pun memulakan langkah untuk menyelesaikan segala kerja yang tertangguh... bila dibuat2 semua.. Iskkk banyak juga... Nasib baik, dapat bos yang sentiasa memahami... Bos aku, Mazri Effendy.. Alhamdulillah seorang yang amat memahami... sentiasa mengambil berat... dan sentiasa bersedia menghulurkan pertolongan... Mana nak dapat bos mcm tu zaman sekrangkan... Eh aku rasa bos korang pun mesti terbaik di mata korang kan.. (aku perasan jap!)

Bulan Ramadhan nak sampai dah kan.... Doa2 semoga aku kuat untuk berpuasa penuh tahun nie.... Amin
Sekarang asyik lapar jer... mcm mana tue... walaupun selera makan belum ada... aku paksa juga makan...sbb nati sakit perut n pedih ulu hati... biskut ker.. kuih ker... Boleh... Nasi? hmmm ...masih belum boleh sgt... Makanan pedas2...aduhai.. lagi tak boleh... sambal aku rasa mcm cili blend! selalunya makan nasi, kicap, ikan bilis goreng... -----> serius tak sihat kan... Kat opis.. makan roti all the time... Hidung makin sensitif... busuk segala... Sampaikan dah kena komplen dgn en suami... Hehehe.. Smlm abis aku tabur daun pandan di sana sini.... En suami kata  .... "Apa kata sumbat sket daun pandan tu kat hidung Ibu sekali.." Wahhh dia boleh cakap mcm tue... Kalaula dia boleh rasa.. apa aku rasa sekrang... kan best..! Eh jap... kalau 2-2 dah jadi lagu tu... sapa nak masak pula.. basuh berak anak... Haahaha.. tarik balik kata2 aku!

Selamat Hari Isnin..... 11/07/2011

Wednesday, July 6, 2011

Ya Tayba


Syok dengar lagu nie... Hehehehe... :)

Tuesday, July 5, 2011

Berdosakah Aku!

Sedihnya lah hati... kalau itu terjadi....
Aku pun tak tahu nak cakap atau bercerita apa lagi....
Sedihnya hati melihat dia memalingkan muka bila itu yang aku ceritakan...
Menjadi kesan di  hatinya....

Sesungguhnya....ini bukan perancangan ku...
Walaupun kehadirannya mmang aku nantikan dahulu....
Serasa lemah anggota badan ku melihatnya...
Serasa ingin mengalir air mata ku... melihatnya...
Berdosakah aku ketika ini....

Apa yang aku alami ini...amat kuat dugaannya...
Kepada siapa lagi ingin aku mengadu....
Kepada siapa lagi ingin aku tangisi....
Air mata umpama sungai yang mengalir...
PAnatang ada terluang masa....
Pasti ia mengalir deras....

Ya Allah ..jika ini terbaik bagi ku...
Kau teruskan ia membesar...
Jika tidak...Kau ambillah dia sementara aku belum merinduinya....

Saturday, July 2, 2011

Bantu dia...


Bantu dia semampu boleh....
Sedih melihat Nasib dia dan anak kecilnya yang tidak mengerti apa-apa...
Sebak tatkala aku membaca kisahnya...

Semoga Allah meringankan bebanan dia....dan suaminya...Amin
 
Kasihnya seorang Ibu..Sebak tengok gambar nie..

Hulurkan sumbangan anda untuk meringankan bebanan mereka... 


cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif

Kematian

Hari ni.. seperti biasa akan melalui 2 tanah perkuburan... dan hari ni juga ada 2 kematian di setiap tanah perkuburan itu.. Mati itu pasti... Cuma aku masih belum bersedia untuk menghadapinya.... Semoga Allah merahmati kedua2 arwah... Amin...

Friday, July 1, 2011

Angka 3..

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera..

Kuasa Allah memang tiada siapa yang boleh tandingi... Hanya Dia yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...
Siapa sangka...8 Bulan lagi Muazzam n Liyana akan dapat adik baru.. InsyaAllah... Subahanallah...mmg kehamilan yang bukan ku rancang... Tapi ku terima dengan hati terbuka...
6 Bulan lepas mmg aku tunggu kehadirannya..sangat ternanti2.. lepas tu mcm takde rezeki.. Bila ada halangan dan masalah... aku rasa macam nak menangguhkan dulu kehadirannya... Tapi Tuhan rezekikan aku dirinya di saat ini... Syukur Alhamdulillah....Aku terima dengan hati terbuka.. walaupun terdetik juga.. boleh ke aku menjaganya sebaik mungkin... :)
Nampaknya lepas ni... Ayah n Ibu kena kerja lebih kuat sbb ahli keluarga akan makin bertambah... Tanggungjawab makin banyak... Semoga Allah memberkati dan murahkan rezeki kami...