Thursday, July 29, 2010

Pagi2 aku dah dapat 'bodoh!!!'  siap dgn tangan2 lagi.... ceritanya.. Hmmm aku keluar simpang, tengok kiri kanan n blkg clear..apa lagi jlnla... ada pulak baik punya kereta laju jer dr belakang.... nasib baik dah bagi signal... alah kalau mmg dah dekat aku cilok confirm langgar aku... ni bunyi brek emengency pun xde... berkali2 dia hon aku...dan berkali2 juga aku angkat tangan minta maaf.... Aku dah minta maaf pu dia ikut juga blkang aku n hon2 aku... Aisehmen...saya dah minta maaf..lgpun sy bukan sengaja...mmg x nampak kete myvi akk tue... Kalau ikutkan nak je aku berenti belakang dia time traffic light merah tadi..keluar n hulur tangan minta maaf.... tapi dia laju pulak bila aku follow belakang.....

Sejarah aku memandu ni....aku x pernah lagi buat mcm mana kakak tu buat kat aku... kalau berlaku kat aku pun ...aku pk keselamatan aku n kereta aku...sbb tu terciptanya brek dan signal....aku x sampai hati nak buat camtu sbb aku tahu dalam memandu ada 'blind spot'nyer... hmmm ... kakak tu x pk ke hati aku yang dah tergores nie...:( aku dah minta maaf bukannya buat selamba n terus blah....

Member aku pernah kat cakap.....kemalangan kat Malaysia paling teruk berbanding di US... di US, driver akan menjangka kan setiap kemalangan...dalam kes aku tue... aku dah confirm xde kereta.... kakak tu mungkin laju sbb kejar lampu kuning tukar merah.... kakak tu pun x menjangka kemalangan....ialah tengah nak lajukan....mana nak tgk traffic light ..mana nak tgk kete depan....

Kalau dia block kete aku tadi, mmg aku keluar minta maaf jer... hulur tangan..walaupun dia nak maki2 aku... Hari ni akk nak maki sy, saya x kisah....sbb hari nie mood saya not in good mood utk marah2.... Kalau akak maki sy hari nie....confirm sy dgr dgn penuh khusyuk dan terus minta maaf....mungkin juga salah saya ....dan tak mungkin juga bukan salah akk kan.....

Aku x boleh lupa muka dia maki aku...dgn tangan2 siap angkat...dgn hon2 yang masih berdengung2 dlm telinga aku nie.... Muka akak sy simpan dalam memori....hahahha...no plat kereta akk...sy ingat setakat masa sy duk belakang akk tadi jer...lepas tu sy lupa dah... sbb saya malas nak cari gaduh hari nie....

Teringat cerita Laila Asyikin mlm tadi....sungguh jitu dan waja semangat laila dlm mengharungi hidup.....
Terima kasih kakak pagi tadi sbb dah bagi 1 lagi pengalaman memandu kat saya.... tapi salah ke maafkan saya selepas sy minta maaf.... Mesti sampai office siap cerita..."ada driver bodoh pagi tadi....aku maki dah...dia diam jer...bla..bla..bla...." HAhahahhaa...imiginasi aku sampai camtu sekali seh....

Wednesday, July 28, 2010

Kemalasan bekerja melanda

Minggu ni aku rasa....tersangatla malas untuk bekerja.... wahhhhh apa dah berlaku pada aku nie... syoh...syoh...penyakit malas nie.... Malas + bosan...haaaaaa.....cuba bayangkan betapa x seronoknya hidup aku... tapi....bila balik rumah...malas kerja masih ada...tapi rajin layan liyana n muazzam main makin menjadi2...

Apa yang aku perasan aku makin rajin ialah :-
  •  Layan Liyana n Muazzam main kejar2
  • Ba..ba cak Muazzam...
  • Makan... (waaaa...naik sekilo tu minggu nie....nak turun sketla punya susah....)
  • Rajin update Blog walaupun xde citer menarik....kadang2 siap pk apa nak tulis kat blog hari nie semasa drive...(jgn tiru perangai nie...sbb bahaya....)
  • Tengok blog orang lain esp...jual tudung, kain, baju, beg, purse , barang baby dan seangkatan denganya..salah ada produk... (beli x gak...)
  • Baca blog kawan2...mal..ko dah rajin update blog...teruskan2...sbb aku suka bab JJCM tue...heheheh... 
  • Tengok fb aliya (jamu mata dgn kek, biskut dan makanan2 yang aliya jual....) paling suka nie..
  • Menghitung hari.....------->>>>>> hari gaji da.....

Nasib baikla sekrang tengah musim tak ramai calon....so masa ku banyak terbuang begitu sahaja.... rugi2...
Pasni aku dah tekad hangat2 taik ayam utk merajinkan diri,....target bulan 8... hahahhaha....ada juga masa utk lebih bermalas2an.....

Tuesday, July 27, 2010

citer lama

Ini adalah cerita lama... Suatu pagi yang ceria tatkala (cewahhh) aku nak pergi office, kereta ku terlibat dgn kemalangan kecil. Alahai puitis sgt...susah aku nak karang ayat...hahahaha....

Layan jela gambar2 nie...nati aku ada mood best aku citer... Tapi kes ni telah memberi aku pengalaman berharga..mcm mana aku nak berurusan dgn polis...dgn insuran...dgn bengkel... isk... mcm2 dugaan....

cam gitula rupanya kereta ku...

4 The Rest Of My Life♥¸.•*۰۪۪۫۫♥۰*•.¸♥Maher Zain



Untuk Suamiku yang sangat disayangi dan dicintai, anak2 yang Ibu sayangi dan juga untuk sahabat2 yang sentiasa dalam ingatan...I love u all.... nice song for you....@-->

Lagu ni act utk isteri2... tapi aku suka sbb nice...soft and ayat dia ..perhhh....longlai aku dgr... so kalau untuk kawan2 yang disayangi ---> tukar la wife kepada friend... hehehehe...tapi x best pulak kalau disebut friend 2x kan... bayangkan je dah cukup kot... :)

Maher Zain - For the rest of my life


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever II`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Janna
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Monday, July 19, 2010

Khamis~ Liyana muntah 2 x... sakit perut sampai nangis2.. aku bawa dia g klinik...doktor kata mungkin sbb maknan... yang lain sihat...

Jumaat malam sabtu ~ hmmm....giliran aku pula...muntah 2 x juga dan cirit birit...dlm masa yang sama muazzam demam... Sampai ke pagi aku keluar masuk toilet.. hmmm makan apa yer... tak taula... seingat aku khamis buka puasa makan ayam percik...liyana makan sate...aku x makan sate...

Sabtu ~ pergi tu gak kerja...ada kedegilan juga aku nie...tapi sampai office melepek jer...liyana tolong tgkkan office sambil tgk tom n jerry... last2 kul 2 balik..x tahan...pinggang mcm nak tercabut...sakitnya mcm nak beranak jer... :). Balik..melepek lagi..muazzam still demam... nasib baik mak ada...dia yang tolong uruskan anak2..Tima kasih mak...  Syam pula dah start loya2... Alamak...suspen jer.. ke aku pregnant.... isk...takkan kot.. ubat jarang missed... Dia pun balik awal...balik terus tido..kejap2 uweekkk..uwekk..tapi x muntah.... Petang kami berdua g klinik... hehehe...sampai2 je nurse tu boleh tanya...akk pula ker... aku jawab..."aah akak plus ayah dia..." adoihai... dia kenal aku dtg semlam.... masuk check...alamak doktor yang sama.....abih dikhutbah aku pasal kebersihahn... hehhee...maklumla..ibu adalah penyedia makanan dirumah... ~buat medical check-up ~ ibu : tekanan darah menurun.. perut kembung... ada gastrik sket... tapi ada satu soalan yang aku cam konfius...tarikh period bila..? ha...jeng jeng....pregnant ke aku...? konfius2..
~ayah: demam...angin...loya...
dah ambil ubat...aku cerita dgn syam...hahhaha... dan dan tu juga dia suh aku check.... hmmm...-ve..selamat....bukan menolak..tapi nanti dulula.... yang 2 ni pun rasa cam nak tercabut anak tekak...

Ahad ~ kami rehat je kat rumah... serius badan lemah giler... tghari nak kena g jemputan kenduri... hujann2 tu kami redah juga... sampai sana...sedapnya hidangan ..~kerabu, sambal, ikan masin, labu pucuk manis~ ambil makana pun mcm org sihat... sesuap masuk mulut... bluppp...nak keluar balik pulak... alahai...spoil pulak... paksa juga abiskan... pastu cepat2 salam2 n balik... sampai rumah...terus makan ubat....nasib baik x muntah....

Isnin ~ Alhamdulillah....dah sihat sket... tapi perut still berangin... pening still ada... La ni tgh buat kerja...pastu rasa mcm nak kogsi dlm blog.... okla nak sambung kerja smula...

jaga kebersihan diri .... Doktor pesan...kurang2kan makan luar...dan kebetulan khamis tu la kami makan luar setelah berbulan x makan luar... nak kena kan....tak boleh cakap apa.... hehhehe.... itu pun sbb ada jumpa org n tak sempat masak utk berbuka...

Friday, July 16, 2010

nak komplen....

Hahahahha....nak komplen..silala en oi... saya tak kisah...

en yang pakai serban...jalan tersusun... tak tentu betul.... anak sendiri yang pun susah nak ajar...minta aku dijauhkan la dr perangai mcm tue... ada ke patut kata aku menipu...?? WTH..bila masa aku menipu...bila aku tanya.."bila masa sya tipu en tut!!..." isk pandai pulak jawab... "eh silap bukan tipu ..tapi kelentong.." tipu dengn kelentong bukan sama maksud ker... cikgu sy ajar sama maksud... cikgu en tentu salah ajar..sbb tu en jalan ketepi ke tengah....

Tahula anak en masuk U....abih sy tak pernah masuk U ker... tah apa2 tah...mentang2 saya kerja kerani...en ingat sy tak berpendidikan ker.... apa da.... Dont judge the book by its cover ok...!!! saya pandaila buat kerja saya...bukan sekejap dlm area nie... 8 tahun tau...semua dihujung jari.... en ni cakap mcm saya BODOH sgt...

Kenapa yer ada org mcm tue... mcm s**l je bila bercakap....tengok pakai serban..anak tudung cecah lutut....tapi bila bercakap....nak sakitkan hati aku jer... eeeee....aaaa....apa la awak nie.... itu dah kira ejek...hinaa...dan mengata aku tue.... lidah itu lebih bahaya dr segala en oii.... nak aku sekolahkan...sekolah dah tinggi.... hmmm...mungkin masa pendidikan moral en ni ponteng kelas kot... sbb tu bahasa agak kurang elok....

Bahasa menunjukkan bangsa.....

Thursday, July 15, 2010

 
Atas Puncak Cabel Car... Time ni muka dah berpeluh2 sbb cuak naik Cabel Car n penat kejar Liyana... At last...dapat juga gambar berdua...
 

Ni gambar baru sampai Langkawi..jakun giler sbb dah lama x jejak bumi langkawi...Tengok liyana...cubaaan melepaskan diri... tension sungguh aku.... Alahai...alatan makcik pencuci ni ada pulak dalam gambar...
 
Atas puncak cabel Car lagi...masa ni liyana dah penat.... hahahha.... tengok perut aku... bilala nak kempis nie...ada org suspek aku pregnant lagi....Uishhh....xde maknanye... Lain tahun k...kalau ada rezeki..... tak larat mak nak jaga buat masa ni...bikin terbiar shj nati..
 
Dapat juga bergambar dgn mak.....susah betul nak tangkap gambar dgn mak...Muazzam bantai tido dlm Langkawi UnderWater World tu... rasa mcm nak bengkak tangan Ibu menganggung keberatan muazzam... Liyana...??? Hmmm no komen...!!!
 
 
Yang banyaknya gambar Ibu dan Muazzam jer... sebab Kami jer yang reti duk diam...nampak adik aku tue... tengah kejar Liyana yang dah lari masuk .....sian adik ku.. Sabarla yer... anak buah mu itu..mmg mcm tue...
 
Dalam Feri otw nak g Langkawi... penat sungguh duduk dalam kereta selama 8 jam....Adohai...rasa nak patah pinggang.... Tapi sian ayahla yer... dia yang drive pergi dan balik..Ibu..Muazzam..Liyana..Nenek...xde kerja lain...Tido..bangun...makan...tido lagi...celik2 dah sampai jeti Kuala Perlis....


Salam....

Muazzam dah pandai jalan..wahh best betul tengok dia jalan jatuh..jalan jatuh... genap usia 1 tahun hari tu, muazzam dah mula berani melangkah....sekarang dah laju jugala... kepeningan kepala akan timbul bila bawa 2-2 g beli barang.... sorang dah tentu2 aktif...sorang baru nak kenal pasar raya.... jawapanya...ayah kejar kakak..ibu kejar muazzam.... Hahahahha.... very nice moment...

Sekarang pun niat nak g jalan2 sambil beli barang n belah  poket harus dikurang2kan... sebab... 1~ anak2 kesayanganku mmg ditakdirkan Allah utk jadi bdk yang aktif dan yang ke-2 sbb ayah dah ada planning nak buka bisnes.... minta2  jadila, sbb ibu teringin nak jaga 2-2 sendiri n tengok dorang membesar depan mata...

Liyana mmg bdk yang aktif....kalau masuk pasar raya mmg tak reti duduk diam....sbb itu ibu mengelak2 kalau kawan2 ajak lepak2 kat shopping complex..bukan nak menyombong...tapi dengan keadaan anak2 ibu nie...baik x payah kan... karang x jadi cerita....duk mengejar liyana...baik kita borak2 kat rumah kita atau rumah mereka.... Pernah satu ketika ibu dikata org sbb tak nak hangging dgn dorang sambil main bowling ker... borak2 ker.... hahahha...pedih sungguh hati ini.... tapi dalam hati ibu berkata..."takper...kau belum ada anak...kau tak tahu betapa susahnya jaga anak yang aktif mcm liyana...." yang menjadi kesedihan hati ibu nie.. budak nie tak abis2 nak cari gaduh.... dia jeles kot ibu kawin dengan ayah... hahhahaha.... ayah menang....dia kalah.... ** Ibu syok sendiri jap yer...mcmla ibu rebutan sekolah...**

Tapi xper... Ibu bersyukur dapat Liyana n Muazzam sbg penyeri rumah Ayah & Ibu...  kami saya korang berdua.....

Thursday, July 1, 2010

Langkawi 2010

Salam semua...

Agak lama jugala kaki ni tak menjejak Pulau Langenda, Pulau Langkawi... akhirnya pada 27-29hb Jun ari tu dapat juga kami sekeluarga menjejak kaki kesana... Ini kali ke -2 buat saya...kali pertama buat anak2..dan kali tah yang ke berapa buat suami, adik n her family dan mak jejak kaki di Pulau Langkawi...

Langkawi dah byk berubah berbanding tahun 1996 (my 1st time) dah byk tempat2 menarik n berinformasi utk dilawati... disebabkan saya pergi pun on budget so tak banyak tempat yang kami pergi... antara tempat yang kami pergi ..cabel car, dataran helang, kuah, underwater world langkawi, makam mahsuri dan juga beras terbakar... banyak lagi tak dapat pergi sbb cuaca agak tidak mengizinkan... kami datang disambut hujan..hari pertama hujan pagi...balik pun hujan...hujan sokmo... untuk honeymoon sesuaila nie.. hehhehe... Hajat hati nak pergi langkawi agro park, wildlife park, langkawi dragon fruit farm tapi sebab semua tukawasan terbuka so agak tak sesuai untuk kami yang beranak2 kecil nie pergi....

Liyana bukan nama liyana kalau tak hilang sekali sepanjang kat langkawi... hilang dlm underwater world langkawi, hmmm...orang semua dah ke depan dia boleh patah balik belakang.... kat cabel car duk nagis jer nak naik gondola tu... kalau bleh dia nak duk je dalam gondola tue... isk... saya yang cuak2 naik cabel car tu..dia boleh nak melompat2 dlm gondola tue... mengucap byk2 dlm gondola tue... muazzam gak yang best..naik tidur..balik pun tidur... hehhehe... mak..tak nak naik...dia kata kalau jatuh sia2 jer... hehehhe... sebab dah ada pengalaman terpisah dr group masa d genting.... tu yang member cuak nak naik tue...

Tapi best jugala dapat pergi langkawi kali ni... sbb ini percutian kami yang pertama setelah 5 tahun kawin.... dulu susah cuti sbb kerja time public holiday... Alhamdulillah kali ni dapat juga bercuti... husband saya siap kata..kalau nak dtg lagi kena ambil cuti seminggu baru puas duk keliling lankawi... (dlm hati, ku iyakan juga...ada can nie datang lagi...)

gambar nanti upload.... :)