Thursday, January 28, 2010

Pengorbanan Ibu



teringat detik2 melahirkan azam... kalau mcm nila caranya... Subbahanallah....
menitis air mata melihat video ni....

Friday, January 22, 2010

kongsi resepi

Terpanggil pula rasanya di pagi jumaat ni utk berkongsi resepi...

Tauhu sumbat (ni bukan yang kita tgk biasa kat kedai tue...)

Bahan:-

*Tauhu - ikut suka berapa la...
*Ikan kembung - Kalau 4 tauhu..ikan kembung dlaam 3 ekor pun dah cukup
*putih telur
*lada sulah
*daun bawang
*bawang putih - tumbuk
*tepung jagung- sikit jer...dalam 1/2 sudu kecil
*garam sket cukup


Cara :

* belah tauhu jadi 2 bahagian.
* korek isi dia... hati2 takut tauhu pecah...kalau dah pecah masa sumbat susah masa goreng x cantik. tapi kalau dah terpecah xper...
* ikan direbus dgn asam jawa (elak hanyir) - dah masak ikan..toskan n ambil isi jer...yang lain boleh bagi kucing...
* kisar isi tauhu n ikan (kalau aku..aku lenyek jer pakai senduk...kang bising...hmm tak menjadi masak la )..dah kisar..campurkan dengan garam, lada sulah, tpung jagung, putih telur, daun bawang n bawang putih.. gaul sampai sebati.. (nak pedas letak cili padi yang telah diracik)
* dah tu...sumbat balik dalam tauhu tadi...
* lepas tu goreng....
*dah goreng....apa lagi makanla...

**** boleh makan cicah sos...kami cicah dengan sambal pecal...

hmmm....sedap... syam komplen...kenapa buat sikit....tak cukup...

resepi dr kak noor photopages....thanks kak noor

Nak juga photo of the month.....: my jibam...muazzam : 7 month already



renungkan....

Salam sejahtera...
Aku dapat email ini yang di 'forward' kan oleh salah seorang sahabatku.... bacala untuk muhasabah diri kita sendiri....


Forwarded Message: Fw: Renungan Jumaat : Mengapa Jenayah Berleluasa.eml

Fw: Renungan Jumaat : Mengapa Jenayah Berleluasa

Thursday, 21 January, 2010 5:08 PM
From:
To:
jabar@moe.edu.my, faridahmy@jpa.gov.my, "Wan Ronazlida" , sallieyna@yahoo.com, "Azrainie Ahmad" , norul.latip@ranhill.com.my, shafiqah_yoo@yahoo.com
Cc:
jyusof@yahoo.com

----- Forwarded by Hariah Hussein/BTM/MATRADE on 01/21/2010 09:13 PM -----


From:

Rahayu Mohd Ali/BPPP/MATRADE

To:

All MATRADE HQ Users, ALL TC's, All ATC's, All Clerical Staff, All PAs, Pemandu/BKP/MATRADE@MATRADE

Cc:

rozaini , Nor Hanizar bt Izan , laymanlady@yahoo.com.my, Rahayu Mohd Ali

Date:

01/22/2010 08:59 AM

Subject:

Renungan Jumaat : Mengapa Jenayah Berleluasa



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera,

Minggu lalu, ketika menjamah makanan makan malam di sebuah restoran semasa dalam perjalanan ke airport, rakan-rakan yang bersama menghantar saya berbicara berkenaan pelbagai isu. Hj Rosman kemudian menzahirkan kebimbangan beliau berkenaan kes jenayah yang wujud di Malaysia. Kes-kes sedemikian agak kurang berlaku di Bahrain.

Natijah dari kebimbangan tersebut, beliau bertanya

"pada pandangan ustaz, macam mana cara untuk selesaikan masalah ini"

Saya berfikir sejenak, sudah tentulah jawapan paling mudah bagi seorang ustaz adalah berkata

"kita kena kembali kepada Islam"

Tetapi disebabkan jawapan itu terlalu umum, maka saya mengambil keputusan untuk tidak memberikan idea itu.

"Ia perlukan penyelesaian secara kolektif, semua pihak perlu ada kesedaran untuk merubah keadaan" demikian jawapan permulaan saya.

"Namun yang paling utama perlu berperanan, adalah ibu bapa atau keluarga"

Saya mengulang kembali ingatan sedih dan pedih kita kepada kes Al-Marhumah Nurin Jazlin yang dibunuh kejam dan masih gagal diselesaikan oleh pihak berkuasa Malaysia sehingga kini.

"Bukankah Nurin dibunuh oleh seorang manusia?, sudah tentunya manusia ini dilahirkan ke dunia oleh seorang ibu dan pastinya dia punyai bapa dan keluarga"

"Namun apakah yang menjadikannya sebegitu kejam?" saya menerang sambil mengajak berfikir.

Memang benar, pelbagai faktor menyumbang, namun bagi saya ia bermula dari hasil didikan pertama ibubapa, sesuai dengan apa yang disabdakan oleh nabi s.a.w

"Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (tidak mempersekutukan Allah) tetapi orang tuanya lah yang menjadikan dia seorang yahudi atau nasrani atau majusi. Sebagaimana seekor binatang yang melahirkan seekor anak tanpa cacat, apakah kamu merasakan terdapat yang terpotong hidungnya? (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Sudah tentu juga ibubapa yang berperanan untuk mencorakkan seorang bayi sehingga menjadi seorang Muslim, mukmin yang bertaqwa.

Kita tidak nafikan faktor persekitaran yang sentiasa menghurungi anak-anak kita khususnya di sekolah, melalui internet, rakan-rakan, games, TV dan lainnya.

JANGAN DIDIK ANAK SECARA SPONTAN

Namun tidak boleh dinafikan, ibubapa mempunyai saham terbesar. Anak-anak adalah satu tugas terbesar buat ibubapa yang sering diabaikan. Sedangkan mereka semua adalah suatu aset dan ‘pelaburan' terpenting. Namun amat kerap mereka menjadi mangsa kurang teliti, kurang perhatian dan tiada perancangan jitu oleh sang ibubapa.

Akhirnya, sebuah aset yang ditangani secara lebih kurang akan menghasilkan hasil yang bukan lebih kurang juga, tetapi hasil lebih buruk malah membawa padah.

Memang benar, kegagalan merancang pendidikan anak-anak adalah sebuah kegagalan masa depan.

Ramai yang merasakan, pendidikan anak-anak boleh dibuat secara spontan, bergantung kepada hari dan masa. Dalam kata lain, bergantung kepada keadaan.

Hakikatnya, anak tidak boleh dididik secara spontan, ia memerlukan satu pelan perancangan khas untuk menjadikan lebih mudah dibentuk. Mendidik mereka seperti mengendalikan sebuah syarikat awam yang sentiasa memerlukan plan induk, teknik khas, contingency plan dan monitoring system.

Kerana itu kita perlukan seorang Chief Operating Officer (COO) untuk anak-anak. Menurut teori ideal Islam, COO yang paling ideal bagi pendidikan anak-anak adalah seorang IBU. Bapa bertindak sebagai Chief Executive Officer (CEO) yang mana, ruang lingkup tugasan, peranan dan tanggungjawabnya lebih besar dan menyeluruh.

"Namun apabila hari ini kedua-dua ibubapa sibuk mencari nafkah, aset di rumah terabai dek kerana pendapatan RM 2,000 (purata) atau RM 5,000 sebulan si ibu". Anak-anak diswastakan kepada nursery yang kurang pengalaman. Kurang penghayatan, kurang sensitiviti dan seumpamanya.

Kita boleh menghantar mereka ke pelbagai jenis kursus dan kem untuk menyuntik sesuatu, namun pokok pangkalnya tetap di atas bahu kita selaku ibubapa. Kalaupun anak telah berubah hasil tarbiyah di dalam kursus, mereka akan tetap melupakan nilai baik tersebut jika ibu bapa masih di takuk lama.

WAHAI IBUBAPA, HORMATI ANAKMU NESCAYA KAMU DIHORMATINYA

"Treat your child with respect" itu saranan Richard Templer, penulis buku parenting yang popular.

Saya amat selesa dengan saranan tersebut, seorang ibubapa yang bijak perlu mengendalikan dan melayan anak-anak mereka dengan penuh penghormatan. Kelak anak-anak akan mencontohi tatacara yang sama.

Biasanya apabila orang dewasa meminta bantuan seorang dewasa yang lain, mereka akan menggunakan bahasa yang sopan. Itu adalah kerana mereka sedar, yang diminta itu tidak mesti untuk membantu, kita perlukan ihsan mereka untuk membantu. Atas sebab itu, kata-kata sopan digunakan, demi memujuk dan mearih ihsan.

Bukankah elok jika cara yang sama untuk anak-anak kita, cuba kita jangan merasakan si anak sentiasa WAJIB untuk mematuhi arahan kita. Kelak nanti si anak apabila meminta kepada ibubapanya atau orang lain, dirasakan mereka semua wajib menurut arahannya.

Si anak juga kerap meminta ibubapanya, mainan itu dan ini. Namun sedikit yang diperolehi.

Maka si anak akan menghadapi kekeliruan.

"ibubapa minta, semua aku kena buat, aku minta, ibubapa tak buat semua pulak"

Lebih teruk dari itu, arahan dari ibubapa kerap dihamburkan dengan kata-kata perintah tanpa hormat dan pujukan serta ihsan. Contohnya:

"makan tu"

"Habiskan ini!"

"Pergi mandi!"

"Cepat masuk kereta!"

"Gosok gigi!"

"Kenapa sepah sangat ni, cepat bersihkan!"

"Heiii, kenapa buat macam tu!"

Itulah yang kerap dilaungkan oleh ibubapa, memekik melolong setiap pagi dan petang serta malam.

Setiap hari anak akan mendengar lolongan kuat menerjah telinga dan hatinya. Kalimah-kaalimah arahan dan larangan sebegitu sudah terlalu biasa, lali hingga ia menjadi masak dan sebati dek pemikiran dan hatinya.

Pada masa yang sama, kita akan dengar kedapatan ibubapa yang mengeluh kerana anaknya kurang beradab ketika remaja dan dewasa. Sedarkah bahawa si anak sebenarnya telah ‘berjaya'. Ya berjaya dalam mencontohi model yang diterapkan oleh ibubapanya sendiri. Namun kini ibubapa merasa sedih dan tidak selesa. Sedarkah ibubapa bahawa si anak yang dibesarkan sedemikian rupa menyangka itulah cara arahan dan permintaan yang terbaik. Bukankah itu yang ditunjukkan oleh ibubapa mereka?.

Justeru, lebih kasar sang ibubapa terhadap anaknya, akan kasar jualah anak terhadap ibubapanya dan orang lain, khususnya di ketika remaja dan dewasa. Malah lebih mendukacitakan, itulah cara yang akan dibawa ke sekolah, mempengaruhi kawan-kawan dan akhirnya menjadi penjenayah yang merasakan tindakannya ‘ok' atau tidak bersalah. Puncanya dari cara didikan dan layanan ibubapa yang kasar.

Patut kita sedari di awal bulan hijrah 1431 ini, bahawa anak layak mendapat sebuah penghormatan, semudah-mudah penghormatan adalah dengan memilih ayat dan kata-kata yang manis didengari, intonasi yang sedap didengar. Cuba tambah sikit sahaja sebagai contoh

"boleh tolong ibu ambilkan barang itu"

"Adik baikkan, tolong ummi kemaskan meja ini boleh?"

Dan pelbagai lagi bentuk ayat yang serupa dengannya.

Di samping itu, jangan sesekali memungkiri janji,, membohongi anak dan lain-lain kelakuan negaitf. Selain anak akan mengambil contoh, mereka juga akan merasa kurang penting berbanding yang lain.

TUNJUKKAN PERHARGAAN TERHADAPNYA

Juga menjadi kebiasaan ibubapa hari ini. Bangun sahaja anak dari tidur dan terus dia menghala ke dapur.

Ibu yang terlihat anak, ayat pertamanya :

"hah apa lagi tu, dah gosok gigi, pergi basuh muka dan gosok gigi!"

"Lepas tu pergi buat itu ini bla la bla"

"Mak boleh tolong angah buat kerja ini tak" pinta si anak lembut

"Ehhh nanti-nanti!, mak tengah sibuk goreng ayam ini" mungkin itu jawapan si ibu.

Terasa dalam hati si anak, dirinya ibarat tidak berharga, kemunculannya hanya bersedia untuk diarah dan ditengking.

Permintaan tidak banyak erti buat si ibu, ‘gorengan ayam lebih utama dari perminataannya.

Malah ketika pulang dari sekolah juga, ibubapa tidak menyambut tetapi dibiarkan anak begitu sahaja.

Tahap si anak ibarat sebuah perabot buruk dan pekakas rumah sahaja. Wujudnya tidak disedari, hilangnya tidak diendah.

Pastinya, anak akan menyimpan itu sebagai standard kehidupan. Nanti kelak itu jugalah yang diperlakukan di masa hadapan.

Kalau ada perhatian dari ibubapa, mungkin hanya perintah demi perintah, larangan demi larangan sahaja.

Justeru, sudah sampai masa kita mengubahnya, kita berhijrah.

Sedarilah bahawa, tatkala kita sedang melakukan tugasan harian di rumah, mengemas baju, memasak dan sebagainya, tatkala anak muncul, anak punyai priority yang lebih tinggi. Jangan dijadikan alasan, tengah buat kerja, basuh baju, gosok baju, jahit baju dan lainnya, kerana tatkala anak muncul, itulah kerja yang paling besar keutamaannya untuk dipenuhi.

Tunjukkan rasa seronok dan gembira kita selaku ibubapa ketika melihatnya, sewaktu pulang dari sekolah (atau sewaktu kita pulang dari kerja), melihatnya di awal pagi dan berpisah dengannya ketika waktu malam untuk tidur. Ia boleh dilakukan dengan ucapan-ucapan yang baik, atau sedikit pelukan dan sentuhan tanda mereka penting buat kita.

KESIMPULAN

Semoga dengan sedikit peringatan untuk diri ini, kita semua mampu berubah menjadi ibubapa yang berperancangan dan memperbaiki pendidikan anak-anak.

Kerana anak-anak itulah kelak bakal menjadi sama ada Imam besar, Pemimpin Negara, Ulama Besar, atau sebaliknya menjadi perompak terulung, penjenayah bersiri dan pengkorup unggul. Nauzubillah.

Perbaikilah masyarakat kita melalui kesedaran peranan ibubapa. Jenayah hakikatnya bermula dari rumah dan perlu ditangani bermula di rumah juga.

Wallahualam.

Biro Agama & Kerohanian

Kelab MATRADE








Thursday, January 14, 2010

sedih...sedih....

hari ni....otw g office..aku sempat belek2 harian metro...
sedih...sedih... ada 2 berita headline yang betul betul aku rasa mmg kita di akhir zaman...

pertama pasal... baru kenal..kenal pulak di alam maya....bila jumpa...terlanjur..mengandung...
siapa dia...anak2 melayu kita...Ya Allah....apa nak jadi dg dorang nie... Na'uzubillah....minta jauhi Tuhan kepada anak2 aku.... Senang-senang menyerahkan diri kepada yang bukan hak.... Menggeleng kepala aku membacanya.... nasib baik lampu merah kat sini lama jugala.... Tak terbayang ke wajah mak bapak masa tue....dah jadi macam nie....confirm2 orng akan kata...mak bapak tak pandai jaga anak.... pada siapa nak mengadu lagi.... tak terbayang rasanya perasaan ibu yang mengandung..melahirkan dengan penuh jerih perit...membesarkan...memberi pelajaran.... Ya Allh...sebak hati aku nie...melihat perlakuan anak2 kita zaman sekarang....

yang kedua,,,,buang ayah kerana ayah pengacau..... Alamak..yang ni tepuk dahi aku.... agaknya dorang terlupa... Orang tua kita nie...makin tua...makin keanak-anakkan perangai dorang nie.... lagi satu..mungkin pakcik nie terlalu sayangkan anak2 dia... dan dia sentiasa bagi nasihat...tapi anak dia anggap nasihat sebagai punca gaduh suami isteri.... Buang kat tepi jalan pula tue... menitis air mata aku baca kisah nie... baik atau buruk dia tetap ayah dan ibu kita....hormatila dia... sedangkan dgn menyebut ah! pun dah berdosa apatah lagi membuang... lupa mereka....darah dan daging yang mengalir dan terbentuk dalam badan semuanya hasil usaha mak ayah.... yang lebih menyedihkan ayah dia baru je menjalani pembedahan jantung....yang mana masih memerlukan penjagaan rapi.... tak teringat ke budak nie...masa dia sakit waktu kecik2 dulu.... sapa yang jaga....yang bagi ubat...yang mandikan....yang semuala.... last2 ditinggalkan bapak dia kat tepi jalan....nasib baik ada JKM...ada juga pihak yang simpati menghulurkan bantuan...kalau tak apala yang terjadi kat pakcik tue....

Itu 2 cerita dalam 1001 cerita org melayu.... Astaqfirullah ...keampunan aku pohon dr Tuhan yang Maha Esa...jgn aku jadi mcm tue.... Ya Allah....Kau Jauhilah aku dr sikap2 di atas.... Jadikanlah anak2 ku anak2 yang soleh dan solehah... Amin...

Saturday, January 2, 2010

liyana yang rajin...

kisah nie berlaku sebulan yang lepas kot... masa tu g kenduri kat Kota Tinggi....anak sedara aku kawin... Sampai kat sana pagi lagi...org pun tgh sibuk2 lagi.. so aku n family ambl kesempatan rehat jap la kat pangkin org rewang tue... rehat punya rehat...tetiba aku sedar anak sulung aku..si liyana xde...panik gak la....cari punya cari...korang tahu jumpa kat mana..... ha...tgk gambar bawah nie...kat sinila kami jumpa dia...bukan main syok lagi....kami nie dah panik ...muka toreh dgn pisau pun tak keluar darah dah....
Rupanya kat sinila dia duduk....tempat basuh pingan...korang tahu jela tempat tu kat mana kan... pakcik2 kat situ siap ambilkan tempat duduk....sensengkan lengan baju liyana....tambah sabun..bagi buih banyak....hahaha...liyana..liyana... bangga ada gakla...sbb pakcik2 tu duk puji liyana....rajin budaknya...hahahha.....

Ibu bangga dengan liyana....walaupun cuak gakla...sbb dia hilang tetiba....