Friday, August 21, 2009

Kelahiran...

Alhamdulillah... Kali nie Tuhan bagi aku nikmat bersalin secara pembedahan pula... Muhammad Muazzam dilahirkan tepat jam 12.25 tengahari pada 18 Jun 2009 bersamaan 24 Jamadilakhir 1430 tahun hijrah, awal 2 minggu daripada tarikh due...01/07/2009.. Kelahiran yang amat senang tanpa ada rasa sakit kontraksi pun... Alhamdulillah...

Kenapa lahir secara pembedahan..?? Waktu scan terakhir di Klinik Kesihatan (38 week), doktor mendapati azam duduk songsang dan tali pusat berada di jalan keluar...dan juga berat semasa adalah 3.8-3.9 +/- 500gm... wah...masa tu terkejut aku...semangat juga...mcm mana nak teran kalau mcm tue... Isk...mmg anak aku nie suka duduk kat jantung aku...dengar je denyutan jantung ibu yer....

Sebenarnya sejak kandungan aku 7 bulan aku dah rasa..kepala dia duduk kat atas...tapi bila pergi check-up, nurse cakap.."taklah...itu punggung dia.." tapi...rupanya...firasat ibu lagi kuat daripada telahan nurse..hehehe...

Pengalaman bersalin kali ini ... Isnin 15/06/2009 aku buat check-up kat Hospital Serdang... Selasa..doc suruh aku admit wad... Rabu..buat operation... Isk..masa dengar tu..menggeletar jugala... kaki nie..takut..kena bedah... Tapi buat muka selamba jer...tapi dalam hati...dup..dap..dup..dap.. Aku gemggam erat tangan suami aku... dia pun aku tengok tenang jer...tapi masa aku pegang tangan dia...berpeluh juga...

Selasa...aku pun masuk wad... Duduk wad mcm biasala...dalam keadaan yang tak sakit... sampai masa makan aku makan... takde kerja aku tidur... Tapi dalam wad tu..adalah 2 ibu yang dah bersalin secara operation... kalau aku tgk n dengar cerita dorang ...aku jadi takut... tapi aku tabahkan hati....demi anak dalam kandungan aku ni... Hari yang dinanti pun tiba... malam selasa aku dah berpuasa bermula jam 12 t/malam... jam 5 pagi, nurse bangun..suruh mandi...tukar baju... drip air.. n pasang salur kencing... Tungu..punya tunggu... pada hari rabu...dari jam 5 pagi sampai petang aku masih belum disorong ke bilik bedah.... Last2 jam 4.30 ptg doc datang bagitau aku tak jadi dibedah hari itu kerana terlalu banyak kes kecemasan yang lain... ( Hospital perlu dahulukan ibu-ibu yang mempunyai masalah ketika bersalin).. Kesimpulannya.. postpone la...

Rabu malam puasa lagi... dan seperti dijanjikan doktor...11 pagi aku disorong ke bilik bedah... wah...masa tue...jantung rasa nak pecah berdenyut... darah berjalan laju... tapi still boleh maintain muka...hahaha... Sampai sana...aku dibius oleh doktor bius... dan selepas tue...apa lagi...di operate la...dalam keadaan separuh sedar... tak sampai 15minit..aku selamat melahirkan azam... SubbahanaAllah...Alhamdulillah...

Ubat bius tahan selama 6 jam...tapi biasala keberkesanan ubat akan hilang beransur2... dalam 4 jam tu aku dah rasa sakit... Tapi Alhamdulillah...kesakitan yang aku alami tak seperti yang aku dengar...aku masih boleh bertahan sampai 8 jam... Selepas itu, baru aku disuntik ubat tahan sakit...itu pun selepas nurse perasan yang aku masih tak minta ubat tahan sakit selepas 6 jam dibius... Semasa sakit datang...Aku amalkan sepotong ayat ...ayat semasa Nabi Yunus di dalam perut ikan...

"La IllahhaIllah anta Subbahanakainikuntuminazholimin"

Alhamdulillah...sakit yang aku alami berkurangan selepas aku baca ayat tersebut berulang kali...

Namun, kali nie aku terpisah dari azam kerana...oleh kerana azam dilahirkan dengan berat 4.14kg...dia terpaksa dipantau dan dimasukkan ke wad kanak2.. takut kurang gula dalam darah.... Hari kedua selepas bersalin aku ke wad kanak2 untuk susukan azam... Masa aku sampai...nurse kat situ cakap..." ooo...ini ibu si montel yer..." Nurse kat situ gelarkan anak aku si montel... sbbnya anak aku yang paling semangat beratnya untuk 2 hari tue... Lepas 1/2 jam kat situ, rekod anak aku dipecahkan oleh baby yang lain...yang itu lagi power..4.3 kg...

3 hari berada di wad...aku dibenarkan balik.... Hm...lega rasanya dapat balik...

Muhammad Muazzam..Alhamdulillah..senang dijaga... tak banyak ragam.... Sehingga kini...anak aku dah 6.3kg... Pecah rekod untuk kuning paling lama di antara cucu2 mak aku... sehingga 1 bulan 1/2 kuning... mcm2 ubat n petua dah cuba... Alhamdulillah sekrang dah hilang....menurut doktor..kuning kali nie disebabkan oleh susu ibu...tapi tak berbahaya....


Inilah permata hatiku...Nur Liyana Syafiqah & Muhammad Muazzam

Monday, August 17, 2009

Alhamdulillah...




Alhamdulillah.... Segala puji hanya bagi Allah....




My Muhammad Muazzam Bin Norhisam
D.O.B : 18 Jun 2009
P.O.B : Hospital Serdang

Semoga azam menjadi anak yang soleh dan bertanggungjawab kelak....Amin...