Sunday, February 22, 2009

APA YANG ANDA PERLU BUAT UNTUK MENJADI JUTAWAN?

========================================================
ARTIKEL: APA YANG ANDA PERLU BUAT UNTUK MENJADI JUTAWAN?========================================================
Oleh: Irfan Khairi

Pastinya anda ingat rancangan game show yang sangat popular satumasa dahulu. So, Who Wants To Be A Millionaire? Anda ingin menjadijutawan? Sekiranya YA, maka, berikut ada beberapa checklist untukmelihat sama ada anda layak untuk jadi Jutawan!

**Jutawan kerja > 70 seminggu. Dan bila sebut kerja, ianyabetul-betul maksud kerja. Tidak membuang masa bersembang danmelakukan aktiviti-aktiviti yang membuang masa. Sering kali, merekalah yang awal sampai pejabat, dan paling lewat tinggalkan pejabat.Minda dan jiwa fokus pada kerja yang perlu dilakukan. Sekiranyaanda bekerja <40>

**Jutawan tahu secara jelas dan terperinci apa yang diinginkan.Matlamat mereka adalah jelas dan jitu. Matlamat mereka adalah besardan sukar untuk dicapai- tetapi, tidak mustahil. Mereka yakinbahawa tidak kira besar mana pun matlamat yang di letakkan,pastinya ia akan tercapai. Keyakinan dan kejituan diri sendirimengejar matlamat inilah mendahulukan mereka berbanding orang-oranglain. Sekiranya anda tidak mempunyai matlamat yang jelas danterperinci, jangan teruskan bacaan anda. Berhenti dan tetapkanmatlamat terlebih dahulu!

**Jutawan tahu untuk berjaya, mereka perlu bantuan orang lain.Bantuan dari segi ilmu, bantuan dari segi kewangan, bantuan darisegi sokongan, bantuan dari segi tenaga, bantuan dari segi idea dansebagainya. 84% kejayaan seseorang bergantung kepada mereka yangdikelilingnya. Untuk berjaya, perlu sering bersama orang-orang yangberjaya. Sekiranya anda fikirkan anda "one man show" dan tidakmempunyai kenalan-kenalan yang berjaya, maka, GET OUT THERE! Kenalimereka mereka yang berjaya dan pelajari daripada mereka.

**Jutawan banyak membaca. Leaders are readers. Ilmu adalah senjatayang paling penting bagi jutawan. Sekiranya hilang satu jutaringgit, jutawan akan tahu cara untuk menjana dua huta ringgit lagikerana aset yang paling penting bagi seseorang jutawan adalah asetilmu di dada. Ilmu diperolehi daripada bacaan. Sekiranya anda tidaksuka membaca, ketahui bahawa anda akan ditinggalkan oleh merekayang banyak membaca.

**Tidak seperti sangkaan ramai, kebanyakan jutawan tidak sukaberbelanja sesuka hati. Mereka tahu betapa sukarnya untukmemperolehi harta dan mereka sayangkan harta. Wang ringgit tidakdigunakan secara membazir. Sering kali golongan jutawan menggunakanwang untuk membina lagi aset-aset seperti rumah, tanah danpelaburan. Sekiranya anda fikirkan jutawan adalah seperti yangsering dipaparkan di kaca TV,suka membazir, maka, perbetulkanperspektif anda dahulu. Golongan ini mungkin ada, tetapi, teramatkecil. Mulakan langkah anda dengan tidak membazir.

**Jutawan banyak memberi. Menurut buku Dr Thomas Stanley, "TheMillionaire's Mind" antara sikap-sikap jutawan adalah suka memberi.Hadis juga ada mengatakan bahawa sekiranya kita memberi satu denganikhlas, 10 akan kembali kepada kita. Jadi, sekiranya anda jeniskedekut dan tidak suka memberi, maka maaf, kelab jutawan bukanlahuntuk anda!

**Walaupun bukan satu kemestian, kebanyakan jutawan lahirnya dalambidang perniagaan. Malah, 74% Jutawan adalah hasil daripadaperniagaan. Jadi, di sini adalah klu paling besar bagaimana hendakmenjadi juatwan- mulakan perniagaan! Sekiranya anda tidak berminatdalam perniagaan dan anda lebih suka kerja di bawah orang, makaianya menjadi semakin suakr untuk mencapai jutawan. Tidak mustahil,tetapi, lebih sukar... dan mengambil masa yang lebih lama!

**Jutawan tahu bahawa ianya tiada jalan pintas untuk menjadi kaya.Ianya perlu ilmu dan usaha keras siang dan malam. Maaf, no shortcuts here! Sekiranya anda fikir bahawa ada caranya untuk buat duitbanyak dengan cepat, duduk rumah goyang kaki boleh dapat duitberjuta, dan tanpa usaha yang setimpal, wang akan jatuh ke ribaanda, maka anda silap, silap dan silap! Memikirkan bahawa terdapatcara mudah menjana wanglah terjadinya ramai "Mat jenin jutawan"terperangkap dengan penipuan-penipuan scam dan skim-skim cepat kaya.

Sekiranya anda setuju dengan checklist di atas, maka, selamatdatang ke kelab jutawan! Anda telah melalui langkah pertama danbesedia untuk "bertanding" dalam "Who Wants To Be A Millionaire"edisi realiti. Tetapi, perlu berpijak di bumi yang nyata. Membacasegalanya di atas dan memahaminya adalah satu perkara.

Mempraktikkan apa yang di baca dan mengaplikasikannya setiap haridan setiap masa, adalah perkara yang lain. Kata-kata berbunyi"Knowledge is power" sebenarnya salah. Ilmu bukanlah satu kekuatandan kehebatan. Ilmu yang DIAPLIKASIKAN adalah kekuatan yang sebenar

BESTNYA KALAU DAPAT JADI JUTAWAN EKS....!!!!!!!!!!

aku dan dia

salam...salam....salam...

apa kabar semua eks....harap2 sihatla yer...


aku..?? makin sihat dan semakin sihat bersamanya... tadi terbaca blog fatimah...tentang perkembangan baby dalam kandungan ibu. http://ratuhati.com/ Seronok eks.... pastu g lak layari laman web yang beliau bagi...isk banyak juga info... lagi satu lama web yang aku rasa banyak info yang boleh kita dapat http://www.babycenter.com.my/

Sekarang nie aku dah 23 minggu pregnant...perasaan seronok..takut...risau... gembira... mcm2 rasa ada.. :) Sebab kehamilan ku ni mmg kehamilan kedua yang aku amat nantikan... kira2 mcm kehamilan yang dirancang... Liyana pun makin manja dengan aku..agaknya betul juga kata org tua2 ..kalau nak dapat adik baru..kakak @ abang mengada2 lain mcm..penat juga aku melayan kerenah Liyana.... Nasib baik Syam memahami aku setiap masa....faham kerenah aku...hehhee...

Jantina anak...?? kalau diizinkan Tuhan, nak la baby boy pula lepas dapat baby girl (Nur Liyana Syafiqah)... tapi kalau dapat girl lagi pun xper....buat kawan untuk liyana... Liyana pun dah jadi mcm budak lelaki jer aku tgk perangainya.... apa tak nyer...duk kawan dgn sepupu2 lelaki dia..anak adik aku dua-dua hero..(aiman & muiz)

Baby pun dah bergerak2 since 4 bulan lagi....Subahanallah...tak tahu mcm mana nak digambarkan rasanya...AJAIB... Agak cepat jugala berbanding kandungan pertama... Yang seronoknya...aku tak mabuk langsung.... Selera jer tekak ni...makan tak memilih...asal sedap mata memandang...jalan aje.... tu pasal kena warning dengan doc... "Jaga makan"... Masalah pun kurang berbanding masa mengandungkan liyana...dengan kurang darah...berat bdn naik mendadak...sampai kena minum air gula... Mudah-mudahan anak aku kali nie angin nyer tak serupa Liyana la...mungkin lembut sket kot... Ialah Liyana anak sulung...kakak...agaknye sbb tu dia agak tegas... Kelincahan Liyana nie kekadang buat aku angkat bendera putih.... Malas pun ada gak...tapi anak kan....



Apa-apa pun..terima kasih kepada suamiku yang tercinta..Norhisam Ismail yang amat memahami dan menerima aku seadanya.... Pada Liyana...Ibu sayang liyana sgt.... Keletah mu yang kadang kala memenatkan...tapi bila diingat2 balik boleh buat Ibu tersenyum sendiri....



Fetal development - 22 weeks pregnant

Written for BabyCenter Malaysia

The baby now weighs almost one pound/ 430 grams, measures nearly 11 inches/ just over 27 centimeters long from crown to heel, and is proportioned like a newborn, albeit a thinner version since her baby fat hasn't yet developed. Although she's getting heavier every day, her skin still appears wrinkled because she needs to gain more weight. The lips are distinct and the eyes are formed, though the iris (the coloured part of the eye) still lacks pigment. The pancreas, essential in the production of hormones, is developing steadily. Even this early, the first signs of teeth appear in the form of tooth buds beneath the gum line. Before you know it, your baby will be born, and soon after, her first teeth will come through. You've probably gained between 12 and 15 pounds/ 5.4 and 6.8 kilograms. Starting now, you'll begin to put on weight more steadily, averaging about half a pound/ 225 grams per week. You may crave certain foods and you may notice an increased (but not bloody) vaginal discharge. Both are a normal part of being pregnant.