Wednesday, January 14, 2009

5 Tip perniagaan 2009 (ketika ekonomi down)

5 Tip perniagaan 2009 (ketika ekonomi down)

Apakah tip-tip panas (hot tip!) untuk perniagaan sempena tahun 2009 ni...

Here's 5 tips from me:

* Target "baby boomers" mereka yang ramainya tidak effected dengan economy meltdown. Mereka adalah dalam lingkungan umur 50+

* Target produk "affordable" dan bukan "luxury". Sesuatu yang mampu dibeli dan bukan sesuatu yang untuk kemewahan.* Mulakan perniagaan yang berkos rendah - kos permulaan dan overhead rendah. The best is Soho (small offcie, home office) seperti perniagaan Internet atau pun perniagaan perkhidmatan.

* Produk kesihatan (health & wellness) akan berada dalam permintaan tak kira ekonomi jatuh/naik

* Produk-produk organik juga antara trend baru perniagaan yang akan boom :)

Yang penting, dalam perniagaan, usahawan perlu kreatif supaya dapatmengubah approach perniagaan supaya dapat sustain tak kira ekonomiturun/naik.
Ubahkan pendekatan dengan cara menambahkan produk untuk targetmarket baru, ubah cara promosi untuk mencapai pelanggan baru, ubahmesej perniagaan untuk mencapai pasaran yang baru.All the best dalam perniagaan 2009!

petikan : www.irfankhairi.com.my.

Monday, January 5, 2009

Selamat Tahun Baru....

Rasanya aku masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2009 dan Maal Hijrah 1430 pada semuakan.... Hehehe...sibuknya aku bekerja sampaikan dah sebulan tak update blog nie... Maklumla...cuti2 sekolah niekan...dengan budak SPM abis belajarnya...maka beginila aku hari2...bz..bz..bz..n always bz...

Walau mcm mana bz pun aku....badan aku tetap comel..cute...n makin berisi...hahha...bak kata en norhisam...dah macam bentuk botol air dah aku nie...korang bayangkan la...street jer... tapi nak buat mcm mana....hehehhe..perubahan hormon makan kot...makin selera...

Hari nie..sekolah dah mula...maka masa aku ke opis perlu diperawalkan.... hmmm...sbb semua lepas anta anak nak g kerja...tu pun pagi tadi lambat juga aku dtg opis.... nasib baik punch card..ngam2 kul 8.... kalaula bos aku tgk puch card aku....cantik...belah masuk...merah jer...jarang2 hitam...tapi kalau belah keluar...ngam2 kul 5pm... hehehe... Nampaknya chan aku nak naik gaji lambat lagi la.... isk..isk...isk....

Opismate pun ramai cuti hari nie... main reason anta anak 1st sekolah.... tapi dalam banyak2 tu ada satu je alasan yang aku kurang berkenan...anta husband pergi check up... Hmm...kalau anak aku sakit tak boleh mc @ cuti....agaknya kalau husband sakit boleh la yer.... hahahha....

Azam tahun baru...??? Baiki apa yang lompang...tutup apa yang berlubang..... Ingat salah satu nak jadi isteri n ibu yang lebih lemah lembutla...(tapi tak taula boleh ker tak nie....sbb aku ni garang.... iya ke garang...???) Mcm mana pun tahun nie aku berazam nak mempertingkatkan tahap keyakinan n kendiri diri sblm melangkah jauh ke hadapan....

Korang...mcm mana...??

Tapi aku pasti korang ada azam yang lebih gempak n lebih baik kan....aku doakan semoga selamat semuanya....

Miss u all la my frez.....

Salam Maal Hijarah.... Hijarah untuk kebaikan masa hadapan.....